MBOpartners

Sukupolvenvaihdos

Lähes kaikissa perheyrityksissä yrityksen omistajalle yrityksen säilyminen suvun omistuksessa on todella tärkeää. Näin ollen omistajan ikääntyessä edessä on sukupolvenvaihdos (SPV). Sukupolvenvaihdokseen liittyy merkittäviä huomioitavia seikkoja, joihin ammattitaitoinen asiantuntija osaa kiinnittää huomiota ja siten antaa neuvoja sukupolvenvaihdoksen toteutukseen.

Sukupolvenvaihdoksen valmistelussa on tärkeää jakaa jatkajien roolit ja vastuut. Perheyhtiöissä, joissa omistajalla on useita lapsia, voi sukupolvenvaihdos aiheuttaa suuriakin kiistoja. Asiantuntijan avulla prosessissa päästään kuitenkin usein kaikkia osapuolia tyydyttävään loppuratkaisuun. Joskus tämä voi jopa tarkoittaa yrityksen jakamista osiin jatkajien kesken.

Sukupolvenvaihdokseen liittyy rahoituksellisia ja verotuksellisia seikkoja, jotka eroavat muista yrityskaupoista. Rahoitukseen voidaan käyttää esimerkiksi lahjakirjoja, ja verotuksessa kannattaa ottaa huomioon kauppahintaa koskeva SPV-huojennus. Näistä asioista kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa hyvissä ajoin sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa.

Sukupolvenvaihdosprosessin läpivienti voi kestää kuukausista vuosiin riippuen toteutustavasta ja neuvottelujen etenemisestä. Prosessissa kannattaa edetä kärsivällisesti ja pyrkiä kaikille osapuolille sopivaan ratkaisuun, sillä sukupolvenvaihdoksen takia ei kannata rikkoa välejä perheen sisällä.

mbo_tree_2

Onko sukupolvenvaihdos ajankohtainen? Ota meihin yhteyttä.